Followers

Saturday, October 17, 2015

Blog Si Cilik : Komik Upin Ipin

Dah puas tengok video upin ipin di youtube. Dah berapa kali agaknya kita ulang-tayang tak jemu-jemu tonton sebab sangat comel kan. Ibu ni jenis suka tengok dulu full episod mana-mana video barulah anak-anak boleh tengok sebagai Tapisan! mesti buat camni sebab sekarang macam-macam cara nak pesongkan dan leka anak bangsa kita melalui media kan. OK taknak cerita pasal Tapisan di sini. Nak cerita kebaikan kartun si Upin Ipin. Apa kaitannya dengan perkembangan anak-anak?Begini.

Sebelum kenal huruf, si Kakak asyik melayan video upin ipin sehingga hafal rangkap-rangkap dialognya (hehe asyik Kakak je jadi bahan eksperimen di sini) Sekarang adik-adik pun sama dah tahu jalan cerita tapi masih suka ulang-tayang banyak kali.

Sekarang dah kenal huruf, dan tahu baca sambungan suku-kata, kami belikan komik upin ipin pertama untuk nge-test. Untuk ajar si anak hargai buku (dan hargai duit yang kami keluarkan tu) kami gilir-gilir duduk mengeja dialog-dialog (yang sama seperti video upin ipin) dalam komik bersama si Kakak. Kalau tak berteman nanti Kakak tak nak baca. Katanya nak berteman. Jadi oleh sebab ibu asyik layan adik kecik ni dan masih sibuk bf, jadi kebanyakan part berteman ni dengan ayah lah. Hehe macam iklan burung murai tu kan..

OK kepada ibu ayah jadilah peminat upin ipin juga ya, sebab sambil mengkaji jalan cerita dan cedok kebaikan yang dapat dipelajari, sambil tu boleh baca sama-sama versi komik dan ambil bahagian dalam aktiviti lain yang ada dalam komik itu pula.

Teringat kata-kata motivasi pagi di radio IKIM : Biar tak kaya tapi banyak masa bersama keluarga..Biar kereta kecil tapi boleh bersiar dengan keluarga bersama-sama. Tak tepat tapi gitulah lebih kurang ayatnya huhu aduss si pelupa ini..

No comments:

Post a Comment