Followers

Saturday, July 27, 2019

Keychain Felt Gebu - Tempah Nama Anda

Depan

Belakang
Menggunting dan jahitan tangan


Handmade Keychain Felt Gebu!
Comel kan sangkut keychain kat beg. Anak dan ibu boleh jer bergaya dengan keychain comel ni.

Bahan asas : Fabrik Felt dan gelang kunci
Warna : random
Saiz : Lebar 3cm x Panjang lebih kurang 10 cm+- bergantung pada kesesuaian.

HARGA 1 : BASIC RM 5
Bahagian depan : Tempahan nama SINGKATAN tak lebih dari 10 huruf :
Contoh kurang dari 8 huruf lagi OK :
NAFISAH / SAKINAH
YAYA
QASEH
ZARA
..dan lain-lain nama singkatan comel korang

Bahagian belakang : boleh kosong (free) ATAU corak kami buat (free) ATAU nak WISH (TAMBAH +RM 2)
- GOOD LUCK
- TAHNIAH / CONGRATS
- DAEBAK / HEBAT
- I♥️U
- BE GOOD
boleh custom lagi tapi jangan panjang sangat. singkatan digalakkan.

Setuju? ORDER awal untuk penyediaan bahan. Maklumlah homemade maknanya semua aktiviti guna tangan seperti menggunting, buat felt gebu dan jahitan tangan.
Harga kasih sayang.

Tempahan individu/doorgift/hadiah..bole bincang..

SILA TAMBAH KOS POSLAJU 
RM 5 semenanjung
RM 7 sabah/sarawak
Order banyak kurang kos posto

Whatsapp detail ke 018-7772633

Monday, May 27, 2019

Sketch Untuk Mewarna - Ibu sibuk memasak

Gambar sketch ni siapa nak buat mewarna boleh lah Download.


Mata mengantuk di pagi hari jadi buat senaman motor pergelangan tangan dengan melukis sesuatu. Apalah agaknya maksud skecth ni ya. Ada tak ibu yang pernah buat keje lebih dari 1 keje dalam 1 masa? Ini lah contohnya.

Hari ni dah 22 Ramadan. Musim penghujung Ramadan menunggu tibanya Syawal. Kalau buat video time ni confirm masuk lagu2 raya yang syahdu dan bertambah sedih sambil teringatkan ibu sendiri kan. Sekarang dah jadi ibu lagi la syahdu bila teringat pengorbanan ibu waktu membesarkan kita macam dalam gambar ni, tak cukup tangan dibuatnya pada 1 hari yang sama nak buat persiapan berbuka petang, buat kuih raya utk rumah sendiri, ambil tempahan kuih raya orang lagi. Tapi semuanya dibuat dengan ikhlas dan SENYUMAN tetap menghias wajahnya. Oh wajah ibu tetap dirindui setiap masa. Kepada semua sayanglah ibu. Balik raya dan pastikan dia tahu kita balik ok.

Di kesempatan ini saya ucapkan SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA dan SELAMAT HARI RAYA!!

Friday, March 1, 2019

Selamat meneruskan kerjaya sambil bahagia berkeluarga

Ibu-ibu sentiasa perlukan motivasi. Lebih-lebih lagi ibu yang bekerja, memang nampak semangat kental aje datang kerja setiap hari tapi kadang-kadang mood naik turun siapalah yang tahu. Sempena hari Jumaat penghulu segala hari, nah share quote untuk ibu-ibu hari ni. Semoga lebih bersemangat bekerja demi membantu keluarga. Semoga dikurniakan anak-anak soleh jambatanmu ke Syurga kelak. Syoknya ada pipi tembam baby ni nak cium balik nanti!! 😊

"A mother's arms are more comforting than anyone else's"


Friday, February 1, 2019

Ibu kena kuarantin?? Tak kot..


Ala...ibu kene demam campak tak boleh cium baby camni huhuhu..

Apabila ibu yang masih ada baby menyusu kena Measles / demam campak halus..hm takkan nak kena kuarantin kan. Oh tidak! No No No..bayangkan baby dok "mencari kawan" dia terutama waktu nak tidur malam..hmm kesian ibu pun tak boleh nak cium si comel..huhu

Tapi untuk sementara waktu saje cuba kurangkan sentuhan direct walaupun masih kena sentuhan juga. Jadi ibu takyah risau sangat, jarakkan diri atau kuarantin diri dari baby bukan bermakna baby tak kena, akan datang mungkin kena juga. Dah suntik vaksin mmr untuk measles pun akan kena juga cuma tak cukup penerangan pasal vaksin ni adakah ia masih ada dlm badan kite lepas kena atau seumur hidup kite. Kalau vaksin pergi luar negara seperti umrah/haji tu ada jugak kata bertahan 3 tahun, so tahulah kita jangkahayat vaksin yg kite disuntik tu.

susu ebm masih kena bagi sebab susu ibu ada imunisasi terbaik utk baby.

Ada yang nasihatkan bagi susu ebm kat botol aje lah. Hm bila fikir balik memang bagus bagi botol tapi ade masa kena bagi direct juga at least malam sebab nak baik demam campak ni mau seminggu lebih, tak nak la lama sangat jauh dari baby risau kurang stimulasi ebm..

Jadi ni tengah tenangkan diri makan ubat dan teruskan menyusu seperti biasa. Cuma sebolehnya pegang baby dengan alas seperti pakai baju berlengan panjang, alas payudara sebolehnya bagi puting saje tak kena pipi gebu dia kat kulit kita. Tapi kena pegang direct jugak masa mandikan baby iye tak?

Ibu pun pilih makan ubat yang takde dadah supaya tenang-tenang saje boleh teruskan menyusu baby tanpa risau. Jadi jom tenang-tenang mengharungi kehidupan ni..doakan ibu baik cepat ye..baru seminggu naik kerja dah jadi camni agaknya manalah ibu dapat virus tu dari opis ke dari persekitaran yg kite lalui setiap hari memang ade aje potensi virus2 ni kan. huhu..


Wednesday, January 23, 2019

Memantau kesihatan baby 4 bulan

Biasanya tak cerita pasal perkembangan baby. Jadi baby ke4 ni special sebab dia yg pertama dlm keluarga ada kesan sampingan bcg : BCG LymphAdenitis. Sambil menunggu tarikh2 apoinmen seterusnya di bahagian Pediatrik Surgery PPUM, hari ini check up biasa di klinik kesihatan (kk) kawasan tempat tinggal. Di kk tak jumpa dr sekadar memantau perkembangan baby macam dlm buku biru rekod kelahiran. Sebelum ini buku kakak, buku abang clear aje takde catatan kaler merah. Adik aje nurse tulis "pemerhatian : bengkak bawah ketiak kiri". Nanti dah besar adik baca jangan gelak tau, catatan ni yg buat ibu ayah risau selagi bengkak tu ada. Tapi kami ni parents yg bukan antivaksin sebab faham sejarah perlunya vaksin utk rakyat malaysia. Cuma tertanya ada versiob lain ke bcg ni sebab kakak abang tak kena. Kalau kat portal myhealth kkm ada sikit info pasal ni katanya 1% dari yg disuntik boleh kena tapi tak bagitau apa rawatan susulan, apa bahaya ke tak, apa yg terjadi kepada 1% yg terkena tu.


Maka berakhir check up usia 4 bulan hari ni sbb nurse berpuashati lihat perkembangan baby aktif dan telah dimaklumkan sedang monitor di ppum. Next apoinmen ade cucuk 5bulan dinamakan Dtap atau senang kata tiga serangkai,sbb 1 cucuk utk 3 fungsi. Jugak ditanya ada kesan sampingan ke tak,katanya takde lah. Kalau ikutkan hati ibu dah taknak kasi cucuk. Huhu apa pilihan yg kite marhain ade?

Sunday, January 20, 2019

Kesan sampingan BCG : BCG LymphAdenitis ada benjolan di ketiak bayi sebulan selepas suntikan BCG

Bismillahirrahmanirrahim. Dengan nama Allah saya menulis demi niat yang baik utk berkongsi dengan yg mencari cerita sebagaimana tajuk kali ini. Semoga ada manfaat terutama parent yg senasib ada anak terkesan akibat suntikan imunisasi. Tulisan takde kaitan dengan menyokong mana2 pihak antivaksin atau kkm. Kkm tu takde pilihan kena akur, cuma kena ambil tahu apa yg disuntik,sebab & akibat.
Lama tak cerita kat sini. Kali ni nak simpan sini dugaan anak ke4. Tajuk pun panjang biar senang ibu ayah yang senasib mencari cerita. Alhamdulilah baby lahir normal dan dimudahkan hospital yg lebih dekat dgn adanya hospital shah alam. Selepas kelahiran juga dapat balik rumah cepat sebab wad penuh. Syarat nak balik kena pastikan baby dah kencing,berak,dan semestinya disuntik BCG. Suntikan ni memang semua kena katanya utk lawan penyakit berjangkit akan datang (tibi).
Proses dlm pantang berlalu dgn mudah,bf sepenuhnya, baby aktif & sihat.
Kemudian sebulan pun berlalu cucuk hepatitis kedua settle. Selepas hari ke40 ibu pun pegi urut habis pantang.. Masa nenek tukang urut itu belek baby yg comel dan masa tu juga baru perasan ade benjolan kat bawah ketiak baby. sebelah kiri iaitu tangan yang disuntik bcg. Nenek kata bawalah pegi hospital,kalau kena operate buang masih baby, lagi cepat lagi awal sembuh. Maka bermulalah keluh kesah ibu ayah mencari maklumat penawar kalau2 ada ikhtiar selain operate, sambil menunggu tarikh nak jumpa doktor kanak2 (pediatrik).
Masa ni taktau apa nama benjolan tu cuma andaikan ada lendir dalam tu. Semasa pegi apoinmen klinik kesihatan utk cucuk seterusnya, jumpa dr situ utk buat surat rujukan ke dr kanak2 (pediatrik) hospital tempat lahir.
Kisah di Hosp Shah Alam
Sampai hosp terus ke unit pediatrik tunjuk surat rujukan kk utk dapatkan tarikh apoinmen. Kaunter ambil surat bawa masuk katanya nak tunjuk dr. Kemudian katanya tak bole bagi apoinmen sebab cuma terima pesakit yg stabil sahaja. Jadi kami diminta pegi kecemasan daftar sana. Sampai kecemasan dah daftar & tunjuk benjolan baby diminta tunggu. Lebih 1 jam tunggu bilik pemeriksaan saringan. Kemudian lebih 3 jam baru dapat masuk bilik dr. Dr pegang benjolan kemudian tanya "kenapa tak pegi pediatrik sana ada dr kanak2". Kami pun cakap "Kami dari sana tadi,disuruh pegi kecemasan sbb hanya ambil kes yg stabil". Dr geleng bercakap sendiri. Mungkin ada salah faham atau dr pediatrik tak mahu attend kes sebegini. Dipendekkan cerita selepas beberapa apoinmen kami tak berpeluang jumpa dr pediatrik hanya dr saringan di kecemasan dan di unit surgeri. Last dr pun kata suh ambik tarikh apoinmen ultrasound lagi beberapa minggu selepas tu baru apoinmen ke pediatrik.tapi kes baby camni akan refer ke HKL sebab HSA tak ambik kes baby. Hm bagitau je la takde pakar kanak2 kat HSA kan senang keje kami parents yg blur waktu ni..
Ke PPUM..
Kami putuskan ke ppum dgn harapan ade pakar kanak2 sana dan boleh operate buang benjolan baby tu. Hanya dlm 3 hari dah dapat lalui jumpa dr kanak2, ujian darah, buat ultrasound, xray dada, jumpa dr surgery. Keputusan mendapati benjolan akibat komplikasi BCG dinamakan BCG LymphAdenitis. Dr tulis nama penyakit ni supaya kami bole cari info lagi kat intenet. Memang tak banyak cerita dari malaysia ade jumpa pun kes di negeri lain itupun baby tahun 2017. Saya rasa ada lagi banyak kes yg tak diberitakan sebab takut parents join geng antivaksin kut. Macam kami ni jenis yg nak tahu sangat ape kandungan setiap ubat,vaksin sbb sejak kita sedar tentang halal haram memang kena ambil tahu. Masih bersangka baik dgn kkm pasal vaksin utk melindungi rakyat malaysia.
Kalau bukan kes nak jumpa pakar memang takde siapa nak redah jem ke ppum. Parking pun setiap kali datang rm10+. Tu belum berjam2 mencari parking dlm bangunan.
Ada juga diberitahu kes sama selepas kami di HSA. Sama benjolan sebulan lepas lahir 2018. Tapi tak tahu khabar baby tu camana dan apa rawatan yg dia buat. Cuma kalau parents dia baca semoga bertenang sebab kita tahu kena buang juga isi benjolan tu cuma caranya taktau lagi ni.
Jadi setakat hari ni belum start sebarang ubat cuma monitor tumbesarannya sebab katanya mungkin boleh hilang sendiri atau kalau menbesar lagi kena mulakan ubat macam ubat tibi. Katanya bukan antibiotik.
Sambil tu baca lagi doa penyakit ketumbuhan tiada mata Surah Al-Hasy ayat 21, Surah Al-fil.
>> https://youtu.be/S5hQnFJkIy0?list=PLH6AH8K8s71LgSvxD2vdfI34P4GO_d1QN 
Bersambung..

Friday, December 7, 2018

Kek Microwave 3 Minit Tanpa Telur


Kek milo untuk yang tak boleh makan telur. Ini untuk resipi 1 cawan besar - gunakan Mug kegemaran kita senang aje dengan dibakar menggunakan microwave. Macam yang diketahui Microwave sesuai untuk memasak atau memanaskan makanan dengan suhu sangat tinggi dan untuk waktu yang singkat. Jadi untuk buat kek besar tidak sesuai sebab lebih baik dengan api perlahan supaya kek masak sekata. Kita boleh gunakan Microwave untuk cuba resipi Mug Cake ini sesuai untuk kek segera dan untuk cepat makan hehe.

Bahan-bahan:
2 sudu Milo
2 sudu susu pekat
2 sudu minyak jagung
2 sudu air panas
2 sudu tepung gandum
1/2 sudu tepung penaik
1/2 baking soda jika ada
Sedikit esen vanila

Cara-cara:
1. Ayak tepung gandum, tepung penaik dan baking soda.
2. Dalam bekas lain kacau Milo, susu pekat, minyak jagung
3. Satukan semua bahan, tambah esen vanila dan kacau sebati guna Whisk atau sudu aje.
4. Selesai boleh tuang anggaran 1/2 atau 3/4 dalam Mug kegemaran
5. Bakar dalam Mirowave lebih kurang 3 minit.
6. Sejukkan atau makan panas-panas ikut suka
+Boleh tambah Topping dengan coklat cair/coklat ganache/Milo ganache dll jika suka


Cerita sikit.
Milo Mug Cake ini kejadian ketika berpantang dari telur dan ketiadaan butter di rumah. Kalau ada yang nak tukar minyak jagung dengan butter boleh cairkan dulu butter, hasilnya memang lebih sedap dan wangi. Contoh Mug yag digunakan ni ade macam-macam cap Superman lah, Batman lah. Yang penting resipi ni sesuai untuk saiz Mug gemuk lebih kurang 200 ml ke atas macamni. Kalau Mug minum teh 180 ml gitu sesuai bakar sekejap aje 2 minit pun cukup kalau tak Microwave akan buat kek jadi keras.

Pemanasan suhu tinggi dalam Microwave boleh disaksikan. Mulanya campuran kek akan menggelegak, kemudian naik mendadak melebihi Mug dan turun sedikit apabila masak. Kalau 3 minit terlalu lama untuk saiz Mug dan sukatan, boleh tahu jika bahagian kek paling bawah jadi keras macam biskut. Buatlah eksperimen lagi nampaknya.

Anak-anak suka Mug Cake sebab senang nak makan cedok sambil buat keje lain - baca buku atau tengok tv. Samalah macam orang besar jugak kan, makan kudap-kudap sambil buat keje atau layan internet ni. Ibu suka buat sebab dapur kurang bersepah dan anak makan pun guna Mug jadi takde sisa kek jatuh merata-rata. Jadi masing-masing feeling-feeling lah sendiri.