Followers

Wednesday, October 31, 2012

Sihatlah selalu wahai ibu walaupun selepas berpantang

Salam buat ibu-ibu dan seluruh kaum wanita yang disanjungi, syabas tahniah kerana rajin mencari ilmu yang berguna di internet dan terima kasih singgah membaca coretan si ibu jua di sini.
Apa agaknya amalan ibu selepas bersalin atau lebih tepat lagi selepas tamat tempoh berpantang? Mungkin ada yang sedang bergumbira kerana tak perlu berpantang makan atau menelan jamu atau rimas dengan berbengkung dan macam-macam jadual ketat termasuk berstokin? Saya ucapkan tahniah kerana korang mampu bersabar dan "redha" melalui tempoh berpantang yang sepatutnya ini. Bagaimana pula dengan yang tak berkesempatan melalui tempoh berpantang kerana keadaan tidak mengizinkan atau lebih sedih lagi tiada yang menunjuk ajar semasa melalui tempoh penyembuhan dalam kesusahan 40 hari itu. Takpe jangan sedih cuba kasihan pada diri sendiri sebab masih belum terlambat menjaga kesihatan. Selain terus makan makanan berkhasiat saya nak kongsi 2 amalan yang boleh diteruskan.

1. Memperkenalkan Femmina sebagai supplement terbaik wanita
Maka selepas berpantang 40 hari, sebaiknya teruskan amalan pengambilan makanan tambahan/supplement (seperti pati gamat plus, C3 Spirulina, jamu atau kapsul Femmina) dan berbengkung. Kalau jamu, biasanya ramuan jamu bersalin berbeza dengan jamu untuk mengekalkan kesihatan hari-hari biasa. Jika mencari produ yang mudah dimakan, saya mengesyorkan kapsul Femmina edaran Gamat Emas Sdn Bhd sebagai supplement yang halal dan berkesan mengekalkan kewanitaan.

2. Teruskan amalan berbengkung
Bahagian abdomen wanita (bahagian perut dan bawah pusat) sangat mudah menggeleber semula jika tidak diikat kemas, akibatnya boleh dirasakan pada jangka panjang seperti terasakan membuncit, memberat atau rahim jatuh. Apalagi kalau tak pernah mendapatkan khidmat urut atau dipanggil sengkak iaitu membetulkan kembali kedudukan rahim secara tradisional maka tarikan graviti dan minum air berlebihan semasa tempoh berpantang memungkinkan bahagian perut dibiarkan. Untuk kembali bekerja korang boleh beli bengkung strap (contohnya di www.bengkungmoden.com) yang ringkas tapi apabila hujung minggu atau berkesempatan melilit bengkung panjang atau bengkung ikat lebih kemas dan kejap pada badan.

Cukup dulu 2 amalan selepas bersalin yang kita boleh amalkan sama-sama ya.

No comments:

Post a Comment