Followers

Wednesday, August 24, 2016

Akhirnya kita faham kenapa perlunya menguasai ilmu sains dan matematik

Dah lama tinggalkan bangku sekolah jadi dah lama tak buat latihan Matematik. Betul kan? Bidang kerja pulak bukanlah guna sangat formula Matematik setiap hari. Matematik sepenuhnya digunakan semasa Shopping!! sebab kena buat bajet kalau tak terlebih belanja kan hehehe..

Sekarang dah jadi ibu kena faham dan terangkan juga kepada anak-anak bahawasanya subjek Matematik dan Sains memang kena kuasai. Realitinya memang susah nak terangkan pada anak-anak sebab bukan dipraktikalkan dalam aktiviti seharian. Subjek sekolah pulak banyak formula nak hafal dan kena cari contoh masalah untuk diselesaikan barulah faham bagaimana gunanya formula tu. Kementerian pelajaran juga asyik pentingkan 2 subjek ini dan galakkan anak-anak sertai kelas sains seperti sains tulen tapi sambutan masih kurang.

Tapi sekarang barulah faham kenapa subjek ni penting dan tak boleh dipisahkan sebenarnya. Subjek di dalam kelas jadi stress kerana subjek ini diasingkan, sedangkan pembelajaran matematik di sekolah ialah secara pendekatan belajar sambil bermain iaitu menghasilkan projek yang gabungkan semua teras sains dan matematik. Ceritanya pada tahun 2015 Kerajaan Negeri Selangor melalui Exco nya telah melancarkan program yang diberi singkatan S.T.E.M. Program ini dilaksanakan oleh Universti Industri Selangor (UNISEL) melalui Fakulti Kejuruteraan nya. Wah satu gabungan pendidikan yang sangat ditunggu-tunggu iaitu sebuah universiti menerajui pendidikan di peringkat persekolahan. Nampak tak halatuju gabungan ini boleh menjadikan Malaysia sebagai negara maju yang rakyatnya sendiri akan boleh menghasilkan rekaan produk sendiri.

Inilah S.T.E.M =
Sains, Teknologi, Kejuruteraan & Matematik
Science, Technology, Engineering & Mathematics

Asalnya, UNISEL ada program kesedaran ilmu Q-STEM iaitu Quran dan STEM.
Boleh baca sini untuk program Q-STEM : http://engineering.unisel.edu.my/program-jelajah-serta-aktiviti-q-stem/Baca sini cerita semasa majlis pelancaran STEM oleh Exco Selangor :
http://niknazmi.com/bm/2015/05/26/pelancaran-program-stem-sel-usaha-inovasi-pendidikan-selangor/

No comments:

Post a Comment