Followers

Wednesday, October 31, 2012

Belajar asas Linux menggunakan command line

Hari ini kelas hari pertama pengenalan kepada Linux. Bidang IT sangat luas maka saya tidak pernah merasa ketinggalan jika baru hendak belajar Linux walaupun banyak versi/variant dikeluarkan. Hari ini berjumpalah dengan seorang lagi sifu yang hebat sama macam sifu samsuri dan sifu Latib. Sangat respect kepada sifu yang sanggup ajar line by line coding dan bersabar dengan murid yang lambat tangkap macam saya ni ehehe.

Belajar menggunakan versi Linux bernama Fedora versi 12. Pelajaran paling penting hari ini ialah sebolehnya cari sifu yang mahir versi Linux yang korang mahukan kerana dia betul-betul fokus boleh selesaikan soalan korang.

Sihatlah selalu wahai ibu walaupun selepas berpantang

Salam buat ibu-ibu dan seluruh kaum wanita yang disanjungi, syabas tahniah kerana rajin mencari ilmu yang berguna di internet dan terima kasih singgah membaca coretan si ibu jua di sini.
Apa agaknya amalan ibu selepas bersalin atau lebih tepat lagi selepas tamat tempoh berpantang? Mungkin ada yang sedang bergumbira kerana tak perlu berpantang makan atau menelan jamu atau rimas dengan berbengkung dan macam-macam jadual ketat termasuk berstokin? Saya ucapkan tahniah kerana korang mampu bersabar dan "redha" melalui tempoh berpantang yang sepatutnya ini. Bagaimana pula dengan yang tak berkesempatan melalui tempoh berpantang kerana keadaan tidak mengizinkan atau lebih sedih lagi tiada yang menunjuk ajar semasa melalui tempoh penyembuhan dalam kesusahan 40 hari itu. Takpe jangan sedih cuba kasihan pada diri sendiri sebab masih belum terlambat menjaga kesihatan. Selain terus makan makanan berkhasiat saya nak kongsi 2 amalan yang boleh diteruskan.

1. Memperkenalkan Femmina sebagai supplement terbaik wanita
Maka selepas berpantang 40 hari, sebaiknya teruskan amalan pengambilan makanan tambahan/supplement (seperti pati gamat plus, C3 Spirulina, jamu atau kapsul Femmina) dan berbengkung. Kalau jamu, biasanya ramuan jamu bersalin berbeza dengan jamu untuk mengekalkan kesihatan hari-hari biasa. Jika mencari produ yang mudah dimakan, saya mengesyorkan kapsul Femmina edaran Gamat Emas Sdn Bhd sebagai supplement yang halal dan berkesan mengekalkan kewanitaan.

2. Teruskan amalan berbengkung
Bahagian abdomen wanita (bahagian perut dan bawah pusat) sangat mudah menggeleber semula jika tidak diikat kemas, akibatnya boleh dirasakan pada jangka panjang seperti terasakan membuncit, memberat atau rahim jatuh. Apalagi kalau tak pernah mendapatkan khidmat urut atau dipanggil sengkak iaitu membetulkan kembali kedudukan rahim secara tradisional maka tarikan graviti dan minum air berlebihan semasa tempoh berpantang memungkinkan bahagian perut dibiarkan. Untuk kembali bekerja korang boleh beli bengkung strap (contohnya di www.bengkungmoden.com) yang ringkas tapi apabila hujung minggu atau berkesempatan melilit bengkung panjang atau bengkung ikat lebih kemas dan kejap pada badan.

Cukup dulu 2 amalan selepas bersalin yang kita boleh amalkan sama-sama ya.

Pelaburan hartanah terbaik di Melaka - sekarang

The Heritage strategic location in the heart of Melaka City, Malaysia
Wah cantiknya rumah flat/apartment The Heritage sudah siap di tengah bandaraya Melaka! Saya sangat teruja melihat iklan hartanah masuk emel hari ini. Ayuh jemput tengok sama-sama dan terliur kepada korang yang sedang mencari peluang membeli unit pelaburan atau Homestay pertama. (Kami orang masih tak lepas loan ni maka hanya mampu kongsikan maklumat ini sebelum saya delete emel dengan sayunya huhu..) Kan bagus kalau adik beradik boleh berkongsi beli 1 unit untuk pelaburan. Boleh dijadikan hotel/homestay sebagai tabungan keluarga atau rumah persinggahan apabila sesekali nak ke Melaka.

Ini petikan spam emel: (iklan ini tidak ada kena mengena dengan saya dan saya tak kenal mereka yang menghantar iklan ini,sekadar kongsi di sini sebelum saya clear inbox jika berguna kepada sesiapa yang membaca) The Heritage Location: Heart of Melaka (Opposite Dataran Pahlawan & Hotel Equatorial Melaka) Welcome to visit our sales office. Mon-Sun 10a.m.-5p.m. Please contact: Daneal Eoon 016-9220163 Janson Mah 012-2035625

Cerita sikit apa yang saya tahu, lokasi memang strategik sangat sebab sebelah (diulangi sebelah) Dataran Pahlawan, syurga lepak dan shopping di tengah-tengah bandaraya Melaka, Malaysia! Ada foodcourt, bazar, ada pilihan kedai mahal atau kedai murah, dengan padang pahlawan yang cantik menghijau terbentang terletak di atasnya. Akhir saya ke Melaka pada tahun 2008 ianya masih dalam pembangunan awal dan menyangka ia adalah hotel, tetapi rupanya dibuka untuk jualan sebagai service apartment. Kepada yang berkemampuan belilah hartanah untuk pelaburan jangka panjang.