Followers

Tuesday, May 29, 2012

Masa berpantang bukan masa berdiet

Berpantang 44 hari atau 30 hari terpulang kepada ibu dan kepercayaan masing-masing. Tapi pada saya masa berpantang ialah bukan masa untuk ibu kuruskan badan tau. Sebenarnya kita kembali kepada cara makan dan cara memasak yang sihat kerana memastikan anak mendapat susu ibu yang berkhasiat. Lainlah kalau si ibu tak mahu meneruskan penyusuan mungkin bolehlah fokus kuruskan badan. Tapi selama saya menyusukan baby sebenarnya makanan lebih cepat hadam dan saya mendapat berat badan yang ideal sama seperti sebelum mengandung. Cuma belon saja masih ketara yang perlu dikempiskan ehe yang lain alhamdulilah, berkat menyusukan anak secara semulajadi.
Jaga masa,
Makan pagi : seawal mungkin sebelum jam 9 pagi
Makan tgh : sebelum jam 1tgh
Makan petang : kudapan lebih kurang jam 4 petang
Makan malam : seawal 7 malam ke atas
Jaga makan,
tak makan makanan berangin dan akibatkan air seperti pisang dan tembikai. lain ok dalam jumlah yg sedikit
Jaga cara masak,
Sayur bening - cara masak : rebus
Ikan singgang - cara masak : tumis minyak sikit dan tambah air
Ayam kukus black pepper - cara masak : kukus
minum C3 spirulina atau air suam
minuman panas : Milo atau kopi 3in1 ubijaga+pegaga dari Gamat Emas

Amalkan produk Gamat selepas bersalin

Selepas bersalin, mengamalkan gamat banyak faedahnya. Gamat membantu menyembuhkan luka, mengurangkan sakit dan radang, menghentikan pendarahan, mengecutkan rahim dan memberi tenaga dan zat pemakanan kepada ibu yang melahirkan. Saya juga tiada lagi rasa sengal-sengal badan/sendi.

Plantago ovata membantu memberikan serat yang diperlukan untuk mengelakkan sembelit yang begitu nyata terjadi selepas bersalin. C3 Spirulina juga membantu memberi nutriens yang sangat-sangat di perlukan untuk memulihkan kelemahan badan. Ianya merupakan pemakanan yang lengkap untuk memberi tenaga di samping membantu menghasilkan air susu yang berzat. Klorofil juga amat sesuai untuk membantu menghasilkan sel darah merah supaya mengatasi masalah kekurangan darah para ibu. 

Ada 3 produk yang saya nyatakan membantu saya cergas sepanjang tempoh berpantang dan sepanjang menyusukan baby sampai besar ni : 
1. Pati Gamat Plus (perisa asli) RM54
2. C3 Spirulina (dijadikan minuman semasa waktu makan) RM68
3. Bioseed (tenaga dalam) RM110

Setiap set ini untuk amalan berterusan 2 minggu, jadi kalau nak order baik order 2 set terus supaya nutrien/khasiatnya dapat dibekalkan terus menerus.
Harga berbaloi, khasiat hebat lagi Halal untuk diamalkan sepanjang 3 bulan selepas bersalin. Order boleh call/emel saya.

Jubah menyusu di Adrinis

Wah terbaru dari Adrinis (kedai online baju menyusu) tahun ni, jubah menyusu yg cantik!! Saya terlepas pandang website dia, harap2 diorang ada lagi stok saiz saya untuk dipakai raya ni - saiz L ler bole pakai masa pegnan jugak ehe - Maklumlah ni kali ke-2 raya sebagai ibu yg menyusukan baby so kena cari baju 2dalam1 yang boleh dipakai semasa raya maklumlah kita akan berjalan ke rumah saudara mara. Baju blaus menyusu dia pun cantik pakai dgn skirt muslimah sbb labuh dan elok beli yg ada getah pada pergelangan tangan lagi praktikal untuk ibu sebab senang nak singsing buat keje. Baju kurung moden dan blaus yg beli tahun 2009 masih elok lagi sebab kain kualiti dan tahan lasak. Jadi tinggal tambah 2 lagi cukuplah kot sebab pada saya harganya pun agak mahal sebab termasuk harga pos rasanya. Nasib baik cuti gaji jalan so dapatlah duit lebih untuk beli lagi.
Link : www.adrinis.com

copy cerita pasal baju ni dari web Adrinis, siap ada saiz sebagai panduan:-

Nursing Access Style: Pull to the left or to the right (outer)
Pull from down to above (inner)
Color : Red with Embroidery
Sleeves style : flowy
Material: High Quality Chiffon with full body lining.
Washing Instruction: Hand wash/Machine wash cold only

Four fast facts about the Azeera Nursing Jubah:
1.    Long-sleeved & elongated (labuh)
2.    Suitable to be paired with a Hijab (For Muslim Moms)
3.    Designed by Adrini’s
4.    Made by Adrini’s too! (100% Bumiputera)

Measurement in Inch    S     M L XL
Shoulder     14       15         16       17   
Bust 34 36 38 40
Hip 42 44 46 48
Lenght 53 53 54 55
Sleeves Lenght 21 21 22 22

Beri air masak elakkan keputihan lidah baby

Baby tak pandai bersihkan lidah lagi, jadi selalunya ada keputihan pada lidah baby. Jangan biarkan sehingga ia menebal nanti lidah sakit sampai tak boleh menyusu masa tu hanya tahu nangis jer la. Boleh dielakkan sebab saya beri baby air masak sedikit (dalam 1 oz atau kurang) setiap hari lama kelamaan tiada masalah putih pada lidah dan baby pun suka minum air masak sampai dia besar nanti :-) Kalau breastfeed lagi lah tak payah risau sangat sebab putih tu kalau ada pun nipis je dan senang hilang lepas selalu beri air masak ni. Solusi yang alami dan bagus kan untuk elakkan ubatan doktor :-)

Monday, May 28, 2012

Mandikan dan tuam baby

Jam 5.30 petang, masa untuk mandikan baby. Lepas mandi jangan lupa guna Tungku Baby untuk tuam keliling perut, tapak kaki dan sekitar sendi2nya. Dulu beli sekali dengan pakej Tungku Moden untuk saya. Oleh sebab tungku tu bunjut kecik, hanya perlu golekkan kat atas Tungku Ibu yang dah dipanaskan. Mesti baby selesa..Jadi tak perlu selalu sapu atau bergantung pada minyak hangat atau Yuyee.
Lepas tuam bolehlah urut dengan minyak baby, sambil ajak dia cakap2 senyum2 cak cak..pastu baru pakai baju dan nenen (menyusu)! ehehe saat paling mengeratkan baby dan ibu :-)

Tidur meniarap

Sesekali tiarapkan baby tidur semasa siang. Saya mulakan pada usia 2 minggu sehari sekali untuk setenngah jam muka ke kanan dan setengah jam ke kiri. Mula2 biasanya baby tak selesa, jadi cukup lah tu, kemudian terlentangkan macam biasa. Dalam masa berpantang tak perlu tiarapkan waktu malam takut ibu tertidur lena tak perasan baby tak selesa kang sakit leher dia.
Yang bagusnya tulang belakang baby dan tengkuknya cepat tegap/kuat. Perutnya pun takde masalah kembung. Tambahan pula tidurnya kurang terganggu sebab baby selalu terkejut kan. Selepas sebulan lebih baby akan pandai angkat kepala tukar kanan dan kiri ikut keselesaan sendiri.
Lama kelamaan baby akan lebih senang tidur sendiri setiap kali meniarap tak perlu buaian atau tepuk lama-lama.

Habbatus sauda menggalakkan air susu ibu

Hai, nak kongsi lagi cerita makanan sihat semasa berpantang dan sepanjang menyusukan baby. Masukkan secubit Habbatus Sauda yang ditumbuk ke dalam masakan seperti sayur bayam/sawi yang dimasak bening (rebus). Sekarang senang nak dapat Habbatus Sauda/jintan hitam/black seed ni. Saya beli di bazar masjid negeri sebotol RM10 keluaran Amsyiq.

Kalau sayur tu jangan lupa minum air/kuahnya, jadi lagi banyak air susu. Lagipun dlm pantang jangan banyak minum air kalau bukan masa makan.

Sunday, May 6, 2012

Aktiviti baby 1st month

Tidur. Itulah aktiviti utama si baby dalam bulan pertamanya. Tengah mandi pun masih nak tidur, rasa sejuk dan dibelek-belek pun cuma menggeliat aje dengan mata masih nak pejam..lepas mandi lagi la tidur lena. Alhamdulillah malam cuma alarm untuk menyusu atau basah aje, dah selesai kering dan selesa sambung tidur semula. Cuma adik ni manja lebih sikit selalu nak dodoi di tangan. Takpe awal lagi ibu ayah kasi can ok.

Kelahiran Nur Sakinah 8 April 2012

Pada 8 April 2012, lahir seorang lagi puteri saya pada jam 5 pagi. Alhamdulilah Allah permudahkan pembawaan anak ini sejak mengandung hingga proses kelahirannya. Lewat 5 hari dari tarikh jangka bersalin..hm saje duduk dalam lama sikit.

Rasa contraction mula kuat pada jam 6 petang 7hb tapi tahankan lagi sebab masih 1 jam sekali sampai kul 10 malam. Pastikan solat Isyak ditunaikan, pastikan makan malam untuk dapat tenaga. Sepanjang tempoh tu hati dah berdebar-debar apalah agaknya tanda kelahiran kali ni, bila agaknya masa yang sesuai untuk terjah hospital..maka banyakkan doa, selawat, semoga diberikan petunjuk apa yang patut dibuat. Kul 12 dah rasa sakit kerap tapi tahankan lagi dan sempat bawak tidur sekejap sebab nak kumpul tenaga lah konon. Tidur dalam sejam je kemudian tak tahan dah makin kerap pulak sakit kat pinggang ni cuma belum ada tanda keluar. Si ayah pun yang turut risau sejak tadi tertidur-tidur ayam dah tak boleh lena asyik dengar saya mengaduh. Jadi saya terus berjalan-jalan, senaman sikit sikit dalam rumah sebab rasanya tak boleh duduk dah. Jam 3.30 mula keluar darah sikit dan keputusan dibuat untuk kejutkan ayah dan siapkan kakak terjah hospital. Sampai PPUM jam 4 pagi terus ke tingkat 3 wad bersalin di bangunan wanita dan kanak-kanak. Mungkin hari Ahad jadi staf kurang untuk temankan saya, cuma rasanya doktor perasan saya dah tak tahan, doktor suruh teran aje kalau ada rasa sebab dah ada bukaan. Sampailah jam 4.30 keputusan untuk induce dibuat sebab dah bukaan 5cm dan tak lama lepas tu bukaan terus saje dah maksimum dan terasa kepala sudah pun di pintunya. Jam 5 pagi selamatlah dengar tangisan pertamanya sejurus keluar :-) Terima kasih doktor dan nurse yang ada ketika itu. Tengahari dah boleh balik dan memang tak sabar pun nak balik cepat sebab tak selesa jalan dengan perut menggelambir (betul ke eja ni) ehe lupa nak ikat perut dengan kain supaya tak gerak-gerak. bengkung moden (strap) pulak asyik pospon tak terbeli cadangnya memang nak pakai sejurus bersalin supaya senang gerak ehe. Tapi ok lah ni dapat balik cepat kalau lama tak hospital mau masuk angin badan.